Oppivelvollisuus laajeni elokuusta 2021 alkaen ja toisesta asteesta tuli maksuton. Samalla kaikissa lukioissa otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma.
Uudessa opetussuunnitelmassa tavoitteena on laaja-alainen osaaminen, ja opetussuunnitelman kuuden tavoitteen tulee näkyä kaikissa oppiaineissa. Lukiolaiseen itseensä liittyvät 1) hyvinvointi, 2) vuorovaikutustaidot sekä 3) kasvaminen tutkivaksi ja luovaksi toimijaksi. Kolmessa muussa tavoitteessa painotetaan 4) yhteiskunnallista aktiivisuutta, 5) ympäristöä ja etiikkaa sekä 6) maailmankansalaisuutta.
Jokaiselle lukiolaiselle tehdään aluksi henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa ei listata pelkästään suorituksia vaan pohditaan myös tuen tarvetta sekä tavoitteita tulevassa elämässä lukion jälkeen. Suunnitelmaa päivitetään moneen kertaan lukion aikana ryhmänohjaajan ja opinto-ohjaajan kanssa.
Uutta on myös se, että kurssien sijaan aletaan puhua opintopisteistä ja opintojaksoista. Ero on siinä, että opintojakso voi koostua yhden tai useamman oppiaineen sisällöistä. Nilsiän ja Juankosken lukioissa aloitetaan lukio-opinnot Hyvinvoiva minä -opintojaksolla, jossa yhdistyvät mm. psykologia, äidinkieli ja opinto-ohjaus.
Uutta on myös lukion maksuttomuus oppivelvollisille. Oikeus maksuttomiin matkoihin ja oppimateriaaleihin päättyy sen vuoden lopussa, kun täyttää 20 vuotta tai ylioppilastutkinto on suoritettu. Oppimateriaalien hankinta on koulutuksenjärjestäjän vastuulla; oppimateriaaleja ovat mm. tietokone, ei kuitenkaan painotettujen koulutusohjelmien välineet. Jatkossakin voidaan periä kohtuullisia maksuja vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista ja tapahtumista. Koulumatkojen maksuttomuus rajautuu yli 7 kilometrin koulumatkoihin. Koulutuksen järjestäjä ei jatkossakaan ole velvollinen järjestämään lukiolaiselle koulukuljetusta.
Opinto-opas 2022 - 202325.5.2022