Lähtökohta on se, ettei opetuksesta saa olla poissa.
Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (lukiolaki 25 §). Vapautus opetuksesta on mahdollista ainoastaan sairauden tai etukäteen saadun luvan perusteella. Hyväksytyn arvosanan saamiseksi on kurssien tavoitteisiin päästävä poissaolon syystä riippumatta.
Opiskelijan tulee pyytämättä esittää selvitys kaikista poissaoloistaan esimerkiksi Wilma-viestillä. Alaikäisten osalta huoltaja selvittää opiskelijan poissaolot Wilmaan. Poissaolot on selvitettävä viimeistään päättöviikon alkuun mennessä. Vaikka poissaololle on perusteltu syy, kurssilla on annettava riittävästi näyttöjä. Opiskelijan on sovittava aineenopettajan kanssa opintojaksoon kuuluvista poissaolonsa aikaisista tehtävistä ja hän sitoutuu suorittamaan samat opinnot kuin muutkin. Jos poissaolojen vuoksi jää opintojakson keskeisiä tavoitteita saavuttamatta tai suorituksia tekemättä, suoritus on joko keskeneräinen tai hylätty. Neuvottele asiasta aineenopettajan kanssa.
Urheilijaopiskelijoiden tulee hyvissä ajoin ennen lähtöä itse selvittää tehtävänsä harjoittelu- ja kisamatkojen ajaksi kunkin kurssin opettajalta, jotta tämä ehtii valmistella ne.
Yksittäiseltä tunnilta poissaoloon luvan myöntää kyseisen tunnin opettaja, 1 – 3 päivän poissaololuvan ryhmänohjaaja ja yli 3 päivän luvan rehtori. Päättöviikolle poissaololupaa ei pääsääntöisesti myönnetä. Poissaololupaa pyydetään Wilma-lomakkeella. Epäselvissä tapauksissa vapaan myöntämisestä neuvotellaan rehtorin kanssa.
Alaikäiseltä opiskelijoilta vaaditaan huoltajan poissaoloselvitys Wilmassa. Kokeesta poissaoloon opettaja voi vaatia lääkärintodistusta tai selvitystä terveydenhoitajalta. Selvityksestä pitää ilmetä, että opiskelija ei ole kykenevä osallistumaan kokeeseen.
Lääkärissäkäynnit, autokoulu, yms. tulee sopia kouluajan ulkopuolelle.
Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijan poissaoloja, opintojen etenemistä ja hyvinvointia – tavoitteena on puuttua poissaoloihin, opintomenestyksessä tai käyttäytymisessä tapahtuviin muutoksiin nopeasti. Poissaoloja seurataan viikoittain. Liialliset poissaolot voivat johtaa opintojakson keskeytymiseen. Alaikäisen poissaoloista ryhmänohjaaja ottaa yhteyttä huoltajaan. Tarvittaessa ryhmänohjaaja ohjaa opiskelijan opiskeluhuollon palveluiden piiriin. Yli viikon mittaisista selvittämättömistä poissaoloista tai jos opinnot eivät etene suunnitellusti lukion on tehtävä valvontailmoitus Kelalle. Sen jälkeen Kela aloittaa omat selvityksensä, joiden seurauksena opintotuki, opintotuen asumislisä ja matkatuki voidaan perua, keskeyttää tai periä takaisin. Kuukauden poissaolojen jälkeen opiskelija erotetaan, mutta oppivelvollisuus jatkuu 18. ikävuoteen asti ja opiskelija ohjataan uusiin opintoihin.
Opinto-opas 2022 - 202325.5.2022