Nilsiän lukio on kurssimuotoinen lukio, jossa opinnoissa eteneminen ei ole sidottu vuosiluokkiin. Kurssimuotoisuus tarkoittaa, että kunkin aineen oppimäärä on jaettu kursseiksi. Yhteen kurssiin sisältyy noin 38 tuntia opetusta.
Kurssit voivat olla kaikille pakollisia tai vapaasti valittavia (syventäviä ja soveltavia). Syventävät kurssit ovat oppiaineen jatkokursseja, jotka ovat samoja kaikkialla Suomessa, soveltavat kurssit voivat olla myös koulukohtaisia. Syventäviä ja soveltavia kursseja kannattaa valita etenkin aineista, joista aiot suorittaa ylioppilaskokeen tai joista voi olla hyötyä jatko-opintoja ajatellen.
Sinun on suoritettava vähintään 75 kurssia saadaksesi lukion päättötodistuksen. Mikäli valitset pitkän matematiikan, on pakollisia kursseja 51, lyhyen matematiikan valinneilla puolestaan 47. Lisäksi syventäviä kursseja on oltava vähintään 10. Urheiluvalmennusryhmään kuuluva opiskelija saa lukea hyväkseen enintään 20 valmennuskurssia lukio-opintoihinsa.
Kurssivalinnoista muodostuu kunkin jakson lukujärjestys. Jatkossa kursseille ilmoittaudutaan internetissä Wilma-valintaohjelman kautta keväisin, ja valintoja muutetaan lukuvuoden aikana opinto-ohjaajan kanssa. Käyttäjätunnuksen ja salasanan saat kesän infotilaisuudessa tai opinto-ohjaajalta.
Osan kursseista voit suorittaa itsenäisesti, mikäli et perustellusta syystä voi osallistua kurssin opetukseen tai kurssia ei ole kyseisenä vuonna kurssitarjottimella. Luvan itsenäiseen opiskeluun antaa aineenopettaja.
Kursseista osa on tarjolla ainoastaan itsenäisinä suorituksina. Niistä ei järjestetä ollenkaan oppitunteja eivätkä ne siis ole kurssitarjottimella. Kursseja voi suorittaa myös muissa oppilaitoksissa, mikäli ne vastaavat lukion kursseja. Luvan kurssin suorittamiseen muualla myöntävät aineenopettaja ja rehtori. Nilsiän lukiossa tarjottavat kurssit esitellään tässä oppaassa ja tarkemmin lukion opetussuunnitelmassa, joka on nähtävillä mm. ePerusteissa. Etäopiskelu-mahdollisuuksista mm. verkkokursseina tiedottavat opinto-ohjaaja ja aineenopettajat.
JAKSOT JA PÄÄTTÖVIIKKO
Lukuvuosi jaetaan viiteen jaksoon, joiden ajankohdat näet kurssitarjottimesta oppaan alusta. Jokaisen jakson lopussa on noin viikon mittainen päättöviikko. Päättöviikon kokeisiin ei tarvitse ilmoittautua, mikäli olet osallistunut kurssin opetukseen kuluneen jakson aikana. Itsenäisen suorituksen kokeeseen on ilmoittauduttava. Kokeesta saa olla poissa hyväksytysti vain sairauden perusteella ja ottamalla yhteyttä koetta pitävää opettajaan ennen kokeen alkua – opettaja antaa tarkemmat ohjeet. Kokeesta ilman hyväksyttävää syytä poissaoleva menettää yhden koekerran.
Päättö- ja teemaviikolle laaditaan erillinen työjärjestys. Silloin pidetään kokeitten sekä valmistelutuntien lisäksi niiden kurssien oppitunteja.
KURSSITARJOTIN
Kurssitarjottimessa on lukiomme kyseisen lukuvuoden kurssitarjonta. Tarjottimella kurssit on lueteltu lyhenteinä, esim. BI01.2 tarkoittaa biologian (BI) kurssia numero 1. Jälkimmäinen numero (tässä 2) ilmaisee kyseisen kurssin toteuttamiskerran lukuvuonna. BI01.2 tarkoittaa, että kyseessä on biologian ensimmäisen kurssin toinen ryhmä. Lukuvuonna 2016 – 2017 ja sen jälkeen aloittaneet opiskelijat opiskelevat vuonna 2016 hyväksytyn opetussuunnitelman mukaisesti.
Kurssitarjottimella on jaksoittain 7 riviä ja sarakkeita. Kurssit on ryhmitelty siten, että ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kurssit löytyvät pääasiassa vasemmanpuoleisista sarakkeista, mutta voit valita kursseja vapaasti mistä sarakkeesta vain (= luokattoman lukion periaate), mikäli oppiaineen kurssien suorittamisjärjestys ei ole esteenä. Samalla rivillä olevia kursseja ei yleensä voi valita samaan jaksoon, koska ne pidetään samaan kellonaikaan (ks. tuntikaavio). Poikkeustapauksista on sovittava aineenopettajien kanssa erikseen. Kurssin oppitunteja on viikossa 3 x 75 minuuttia (rivit 2 – 7) tai 2 x 115 minuuttia (rivi 1), poikkeuksena puolikkaat tai hajautetut kurssit, kuten opinto-ohjaus. Huomaa, että liian helpoksi tehty lukujärjestys (esim. vain kolme kurssia jaksossa) pidentää opiskeluaikaasi ja voi viedä opintotuen. Jos haluat suoriutua lukiosta kolmessa vuodessa, on kursseja valittava n. 6 kpl/jakso (= 75 kurssia jaetaan 13 jaksolla ≈ 5.8).
Lisäksi tarjolla on kurssitarjottimen ulkopuolella olevia kursseja, joista ilmoitetaan erikseen ja joille ilmoittaudutaan erillisten ohjeiden mukaan. Tällaisia kurssitarjottimen ulkopuolisia opintoja ovat muunmuassa useamman aineen ja opettajan yhteistyössä pitämän teemaopinnot sekä osa musiikin kursseista. Tällaiset kurssit järjestetään tavanomaisen koulupäivän jälkeen tai viikonloppuna. Voit suorittaa ilmaiseksi myös kursseja Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa, ilmoittautuminen tapahtuu opinto-ohjaajan kautta.
Mikäli haluat tehdä olennaisen muutoksen kurssiohjelmaasi, esimerkiksi vaihtaa matematiikan oppimäärän laajuuden pitkästä lyhyeksi, keskustele asiasta huoltajien, opettajan/ryhmänohjaajan kanssa ja tarkista valintasi opinto-ohjaajan luona.
KURSSIVALINNAT JA OHJE WILMAAN
Wilma on hallinto-ohjelman www-liittymä, jonka kautta kurssit valitaan. Wilmassa on myös muita ominaisuuksia, voit mm. tarkastella omia aikaisempia opintojasi, tulostaa jaksotodistuksen tai ilmoittautua ylioppilaskirjoituksiin sekä lähettää viestejä opettajille.
Wilma on täysin selainpohjainen. Etäkäyttäjän koneelle ei tarvitse asentaa mitään, tarvitaan vain selain ja käyttäjätunnukset. Wilma toimii yleisimmillä selaimilla (Mozilla, Crome) sekä useimmilla vaihtoehtoselaimilla, vaikkakin sivujen ulkonäkö saattaa vaihdella. Lisäksi voit ladata älypuhelimeesi Wilman mobiilisovellutuksen, jossa on käytettävissä osa Wilman ominaisuuksista.
Wilma-palvelimen löydät osoitteestahttps://wilma.kuopio.fi/.
Wilmassa Suoritukset-ruudulla näet opetussuunnitelman sekä valitsemasi kurssit ja suorituksiesi arvosanat. Laskuri näyttää lisäksi valintojen ja suoritusten lukumäärät.
Wilman kurssitarjottimen kautta sinun tulee tehdä kurssivalinnat ja voit nähdä työjärjestyksesi. Syöttäessäsi valintoja Wilmaan päivittyvät ne reaaliaikaisesti hallinto-ohjelman opetusryhmiin. Kurssitarjotin-ruudun etusivulla näet kaikki lukuvuodelle valitsemasi kurssit. Muuta valintojasi -painikkeella pääset kurssitarjottimeen ja syöttämään valintoja. Merkitse valinnat Wilmaan painamalla halutut solut alas ja tallentamalla. Lukuvuoden aikana muutokset lukujärjestyksiin tehdään opinto-ohjaajan kautta.
ARVIOINTI JA UUSINTAKOE
Kunkin kurssin arvioinnin perusteet esitellään kurssin alussa. Arviointiin liittyviä käytännön seikkoja selitetään tarkemmin opinto- ja ryhmänohjauksessa.
Noin viikon kuluttua jakson päättymisestä valmistuu edellisen jakson arviointi. Kursseista saa yleensä numeromerkinnän, joitakin kursseja voidaan arvioida myös suoritusmerkinnällä (S). Kesken jäänyt kurssi merkitään osallistunut (i) -merkinnällä, joka ei ole kurssisuoritus. Keskeneräinen kurssi on tehtävä valmiiksi viikossa seuraavan uusintakoepäivän jälkeen tai suoritus vanhenee. Perustellusta syystä voi ko. opettajalta saada lisäaikaa päättöviikon alkuun asti. Merkintä K tarkoittaa, että opiskelija on keskeyttänyt kurssin ja kurssi on suoritettava kokonaan uudestaan.
Jos kurssista saa hylätyn arvosanan (4), on viisainta osallistua uusintakokeeseen, joka järjestetään noin kahden viikon kuluttua jakson päättymisestä. Uusintakoe alkaa klo 15:20 luokassa 209, ellei toisin ilmoiteta. Uusintakokeeseen pitää ilmoittautua kirjallisesti kurssin opettajalle viimeistään uusintakoetta edeltävänä perjantaina klo 12. mennessä. Hylättyä koetta voi yrittää korottaa yhden kerran kahdessa seuraavassa uusintakokeessa. Järkevintä on yrittää vain yhden kurssikokeen uusintaa uusintapäivää kohti. Opiskelija voi uusia hyväksytysti suorittamansa kurssin yhden kerran myös itsenäisenä suorituksena.
Kahteen tai useampaan kertaan suoritetun kurssin arvosanoista jää voimaan parempi.
Mikäli opiskelija on ilmoittautunut uusintakuulusteluun eikä ole saapunut paikalle, katsotaan se suorituskerraksi, ellei kyseessä ole sairaustapaus ja asiasta on ilmoitettu ennen uusintakokeen alkua.
Abivuonna kolmannen jakson aikana voi valita, haluaako tietyistä kursseista lukion päättötodistukseen arvosanan numerona vai suoritusmerkintänä (S). Asiasta tiedotetaan tarkemmin abivuoden keväällä.
POISSAOLOT
Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (lukiolaki 25 §).Vapautus opetuksesta on mahdollista ainoastaan sairauden tai etukäteen saadun luvan perusteella. Hyväksytyn arvosanan saamiseksi on kurssien tavoitteisiin päästävä poissaolon syystä riippumatta.
Opiskelijan tulee pyytämättä esittää selvitys kaikista poissaoloistaan esimerkiksi Wilma-viestillä. Opiskelijan on sovittava kurssin opettajan kanssa kurssiin kuuluvista poissaolonsa aikaisista tehtävistäja hän sitoutuu suorittamaan samat opinnotkuin muutkin kurssilaiset. Jos poissaolojen vuoksi jää kurssin keskeisiä tavoitteita saavuttamatta tai suorituksia tekemättä, kurssisuoritus on joko keskeneräinen tai hylätty. Neuvottele asiasta aineenopettajan kanssa.
Urheilijaopiskelijoiden tulee viimeistään viikkoa ennen lähtöä itse selvittää tehtävänsä harjoittelu- ja kisamatkojen ajaksi kunkin kurssin opettajalta, jotta tämä ehtii valmistella ne.
Yksittäiseltä tunnilta poissaoloon luvan myöntää kyseisen tunnin opettaja, 1 – 3 päivän poissaololuvan ryhmänohjaaja ja yli 3 päivän luvan rehtori. Poissaololupaa pyydetään siihen suunnitellulla, huoltajan allekirjoittamalla lomakkeella. Epäselvissä tapauksissa vapaan myöntämisestä neuvotellaan rehtorin kanssa.
Alaikäiseltä opiskelijoilta vaaditaan huoltajan (urheilijaopiskelijoilta mahdollisuuksien mukaan valmentajan) poissaoloselvitys Wilmassa. Kokeesta poissaoloon opettaja voi vaatia lääkärintodistusta tai selvitystä terveydenhoitajalta. Selvityksestä pitää ilmetä, että opiskelija ei ole kykenevä osallistumaan kokeeseen.
Lääkärissäkäynnit, autokoulu, yms. tulee sopia kouluajan ulkopuolelle.
Yli viikon mittaisista selvittämättömistä poissaoloista tai jos opinnot eivät etene suunnitellusti lukion on tehtävä valvontailmoitus Kelalle. Sen jälkeen Kela aloittaa omat selvityksensä, joiden seurauksena opintotuki, opintotuen asumislisä ja matkatuki voidaan perua, keskeyttää tai periä takaisin.
RYHMÄNOHJAUS
Ohjausryhmät (19A, 20A, 21A) kokoontuvat keskiviikkoisin klo 12:15 – 12:30 ryhmänohjaajan luokkaan tai muuna yhteisesti sovittuna ajankohtana. Ryhmänohjauksissa tiedotetaan ajankohtaiset, opiskeluun liittyvät käytännön asiat ja sovitaan kahdenkeskiset keskustelut, joten ryhmäohjauksiin osallistuminen on välttämätöntä. Myös ilmoitustauluilla, Wilma ja WhatsApp-viesteissä on tärkeää ja ajankohtaista tietoa.
RUOKAILU
Lukio ruokailee klo 11.45 – 12.15. Lounaslinjastoja aletaan tyhjentää noin klo 12.30. Ruokalassa ei saa olla päähine eikä päällysvaatteet yllä. Ruokailun jälkeen tuolit nostetaan ylös ja roskat laitetaan roskakoriin. Ilmoita erikoisruokavaliostasi suoraan keittiölle, puhelimitse 044 4261 811 tai sähköpostilla kirsi.turunen@servica.fi.
TAPATURMAT JA VAKUUTUS
Tapaturma on äkillinen, ulkoinen ja ruumiinvamman aiheuttama tapahtuma, joka sattuu vakuutetun tahtomatta. Kuopion kaupungilla on koulutapaturmien korvaamiseen koulussa, koulumatkalla ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa sekä omaisuusvahinkojen korvaamiseen Vakuutusyhtiö Pohjolasta vapaaehtoisen ryhmätapaturmavakuutuksen (sopimus 206 008727525/6), jonka vakuutusehtoihin voi käydä tutustumassa Wilmassa. Tapaturmasta on tehtävä ilmoitus 14 vuorokauden kuluessa. Tapaturmailmoituslomakkeen ja tarkemmat ohjeet saa koulusihteeriltä.
LAJITTELUOHJEET
Paperinkeräysastioita on luokissa ja ala-aulassa. Opiskelijoiden tehtävänä on tyhjentää ryhmänohjausluokistaan paperinkeräysastiat yläkäytävällä ja ala-aulassa oleviin vihreisiin keräysastioihin. Kirjastossa, ala-aulassa ja opiskelijoiden kahvilassa on muita kierrätysastioita. Älä laita sekajätteeseen kierrätyskelpoista materiaalia. Kierrätettäville pulloille ja tölkeille on keräysastiat yläaulassa, ala-aulassa ja biologian luokan allaskaapissa. Pullo- ja tölkkirahoilla hankitaan palkintoja Vihreä lippu -raadin järjestämiin kilpailuihin. Rahoja voidaan käyttää myös potkiaisten ruokailukustannuksiin.
OPPILASKUNTATOIMINTA
Lukion kaikki opiskelijat muodostavat lukion oppilaskunnan. Oppilaskunnan toimintaa ohjaa vähintään 8 opiskelijasta muodostuva oppilaskunnan hallitus. Oppilaskuntatoiminnan tavoitteena on parantaa opiskeluviihtyvyyttä ja vaikuttaa opiskeluun liittyviin asioihin lukiossamme. Virkistävän oheistoiminnan järjestäminen ja kehittäminen on tärkeää. Tähän kuuluu muun muassa välitunti- ja jaksonvaihtokahvien sekä erilaisten tapahtumien suunnittelu ja toteutus. Suurimpia oppilaskuntatoiminnan haasteita on lukiomme kehittäminen ja markkinointi. Tavoitteena on kehittää lukiotamme edelleen ja tiedottaa toiminnasta niin Nilsiän kuin muidenkin paikkakuntien yläkoululaisille.
Oppilaskunnan hallitus antaa lausuntoja suurimpiin opiskelua koskeviin asioihin ja niiden muutoksiin. Hallituksen kautta on mahdollista kenen tahansa opiskelijan tuoda mielipiteensä tai ehdotuksensa rehtorin, opettajien ja muunkin henkilökunnan tietoon. Myös opetustoimen virkamiehiin ja Kuopion kaupungin Kasvun ja oppimisen lautakuntaan on hallituksen kautta mahdollista vaikuttaa. Aktiivisesta oppilaskuntatoiminnasta voi saada kurssin (OP4) ja todistuksen.
LUOTTAMUSOPISKELIJAT
Ensimmäisen lukuvuoden alkaessa jokaisesta ohjausryhmästä valitaan kaksi luottamusopiskelijaa, jotka lukion ajan toimivat yhdyshenkilöinä ryhmänohjaajan ja opiskelijoiden välillä. Luottamusopiskelijoilla on vuosittain muutama vastuutehtävä, kolmantena opintovuonna mm. tenttilistan laatiminen.
Luottamusopiskelijat ja oppilaskunnan hallituksen jäsenet valitaan mahdollisimman pian lukuvuoden alettua, yleensä ensimmäisen jakson aikana.
JUHLAT, TAPAHTUMAT JA RETKET
Lukuvuoden mittaan koululla on erilaisia tapahtumia ja retkiä. Osa järjestelyistä on opiskelijoiden vastuulla. Koulun juhlat ja koululla järjestettävät tapahtumat sekä retket ovat kaikki koulun yhteistä toimintaa ja kuuluvat siten opiskelijoiden työaikaan,vaikka opiskelijalla ei olisi oman lukujärjestyksensä mukaan samanaikaisesti oppitunteja. Joihinkin tapahtumiin liittyen (esim. elokuvat) voit joutua maksamaan jotakin. Ellet halua osallistua maksulliseen tapahtumaan, sinulle järjestetään koululla muuta ohjelmaa. Tällöin ei siis ole vapaata. Sama koskee uskonnollisia tilaisuuksia, jos opiskelijan huoltajat ovat kieltäneet opiskelijan osallistumisen koulun tilaisuuksiin, joissa on uskonnollista sisältöä.
MUITA YHTEISIÄ ASIOITA
Oppilaskunta on hankkinut pelejä, joita voi pelata yläkerran välikäytävällä tai yläkerran ryhmätyöskentelytilassa. Koripalloja säilytetään ala-aulassa. Jokainen on vastuussa itse käyttämistään tavaroista.
Lukiolla suositellaan pitämään sisäkenkiä.
WC-tiloja on yläkäytävän lisäksi myös opinto-ohjaajan huoneen vieressä sekä alakäytävällä biologian luokan vieressä.
Lajittelu- ja kierrätysastioiden asianmukaisesta käytöstä vastaavat kaikki. Nilsiän yhtenäiskoulu ja lukio ovat mukana Vihreä lippu –kestävän kehityksen ohjelmassa. Ohjelmassa yhdistyvät ympäristökuormituksen vähentäminen, kestävän kehityksen kasvatus ja lasten ja nuorten osallisuus. Oppilaat ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnittelussa, toteutuksessa ja tulosten arvioinnissa.
Vapaatunteja kannattaa käyttää opiskeluun, tyhjät luokat, yläkerran ryhmätyöskentelytila ja it-luokka, aula ja yläkäytävä ovat opiskelijoiden käytettävissä. Musiikkiluokka on lukiolaisten harjoituskäytössä, kun siitä sovitaan erikseen musiikinopettajan kanssa. Ohje on musiikkiluokan ilmoitustaululla.
Kun palautat opettajalle töitä, ne on annettava suoraan kyseiselle opettajalle tai vietävä hänen lokeroonsa, joka on opettajainhuoneessa. Töitä ei saa siis jättää kenen tahansa käsiin. Usein työt voi palauttaa opettajalle myös sähköpostitse tai jakamalla Office 365:ssa. Muista säilyttää itselläsi kopio työstäsi!
POIKKEUSTILANTEET
Palo- ym. hälytystilanteissa toimitaan annettujen ohjeiden mukaan, esim. poistutaan rakennuksesta aineenopettajan johdolla ja järjestäydytään opetusryhmittäin opettajan ohjeen mukaisesti määrätylle kokoonntumispaikalle.
Nilsiän lukion opinto-opas, LOPS 2016Lv. 2021 - 20222.6.2016