Ylioppilastutkintolautakunnan kirje ”Hyvä ylioppilaskokelas” on nähtävänä ja tulostettavissa lautakunnan verkkosivuilta: https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille
Ylioppilastutkintolautakunta on pyytänyt rehtoria tiedottamaan kirjeestä kaikille kokelaille.
ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittautuminen on sitova, ilmoittautuminen on päivättävä ja allekirjoitettava henkilökohtaisesti tai valtakirjalla ilmoittautujan puolesta ellei toisin ohjeisteta.
Ilmoittautumislomake täytetään Wilmassa, tallennetaan, tulostetaan ja toimitetaan allekirjoitettuna opinto-ohjaajalle ilmoittautumisaikana. Alaikäisen kokelaan ilmoittautumislomakkeessa tulee olla myös huoltajan allekirjoitus.
Kirjoitusaineissa pakolliset kurssit on oltava opiskeltuna kirjoitusten alkuun mennessä (hylättyjä saa olla 1/3 suoritetuista pakollisista ja valtakunnallisista syventävistä kursseista) ja lyhyissä kielissä vähintään kolme (3) kurssia. Osallistumisoikeus tarkastetaan ennen kirjoituksia; pakollisten kurssien tehtäviä palautettaessa on muistettava, että opettajalle kuuluu kohtuullinen aika arvioida tehtävät.
YO-TUTKINTOMAKSUT
- perusmaksu 14,00 e + koemaksu 28,00 e kultakin kokeelta
Maksu suoritetaan pankkisiirrolla, joka lähetetään kotiosoitteeseen ennen tutkintoa; maksujen jäädessä maksamatta kokelas ei saa ylioppilastutkintotodistusta.
HAJAUTTAMINEN JA OSALLISTUMISOIKEUS
Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajautettuna enintään kolmena (3) peräkkäisenä tutkintokertana. Kokeet järjestetään kahdesti (2) vuodessa ja molemmat tutkintokerrat ovat samanveroisia. Kokelas voi osallistua kokeisiin opiskeltuaan asianomaisen oppiaineen pakolliset kurssit. Osan yo-kokeista voi siis suorittaa jo lukion aikana.
PAKOLLISET JA VALINNAISET AINEET
Kirjallisissa kokeissa on suoritettava pakollisena neljä (4) koetta:
- äidinkielen koe
sekä valittava kolme kirjoitusainetta seuraavista:
- toisen kotimaisen kielen koe
- vieraan kielen koe
- matematiikan koe
- yksi reaaliaineen koe
Matematiikassa, toisessa kotimaisessa ja vieraassa kielessä järjestetään vaativuudeltaan kahden tasoiset kokeet. Kokelaan on sisällytettävä tutkintoonsa vähintään yksi vaativampi koe.
Kirjoitettavan aineen taso ei ole sidottu aineen opiskelutasoon. Esimerkiksi pitkän matematiikan opiskellut kokelas voi kirjoittaa matematiikassa myös B-tason mukaisen kokeen, kirjoittaa matematiikan ylimääräisenä kokeena tai jättää matematiikan kokonaan kirjoittamatta.
Neljän (4) pakollisen kokeen lisäksi kokelaalla on oikeus suorittaa ylimääräisiä kokeita. Ylimääräisenä voi suorittaa kaikkia kokeita, joita ei ole valinnut pakollisiksi. Tutkintoa voi vielä myöhemmin täydentää ylimääräisillä kokeilla.
Seuraavista reaaliaineista järjestetään oma kokeensa: evankelis-luterilainen uskonto, ortodoksinen uskonto, elämänkatsomustieto, psykologia, filosofia, historia, yhteiskuntaoppi, fysiikka, kemia, biologia, maantiede ja terveystieto. Yhdellä tutkintokerralla järjestetään kaksi reaaliaineiden koepäivää. (Psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeet järjestetään samana koepäivänä.)
HUOM! Ilmoittautuessa tehdyt valinnat ovat sitovia, eikä niistä voi koetilanteessa tai myöhemmin poiketa.
Ylioppilastutkinto uudistuu keväällä 2022
Tutkintoon sisältyy jatkossa viisi koetta eli nykyisten pakollisten kokeiden lisäksi on kirjoitettava vähintään viides aine. Kokeita ei jatkossa tarvitse nimetä pakollisiksi ja ylimääräisiksi, myös saman aineen eri oppimäärän kokeita voi suorittaa ja aiemmin hylätystä tutkinnosta hyväksyttyjä kokeita voi liittää uuteen tutkintoon. Käytännössä uudistus koskee syksyllä 2020 lukion aloittavia opiskelijoita.
UUSINTA JA KOROTUKSET
Hylätyn pakollisen kokeen saa uusia kolmesti (3) kokeita välittömästi seuraavien kolmen (3) ylioppilastutkintokerran yhteydessä. Jollei kirjoituksia ole tässä ajassa hyväksytysti suoritettu, on kokeet kokonaisuudessaan uusittava.
Syksystä 2019 hyväksyttyjä kokeita saa uusia rajoituksetta riippumatta ylioppilastutkinnon suorittamisajankohdasta tai aiemmista uusintakerroista. Uusijan on ilmoittauduttava omaan vanhaan lukioon. Ylioppilastutkintoa voidaan myös jälkeenpäin täydentää, eikä kokeiden lukumäärää ole rajoitettu. Hyväksytyn kokeen uusinnasta ja tutkintoa täydentävistä ylimääräisistä kokeista saat erillisen todistuksen.
LÄÄKÄRINTODISTUS
Jos kokelaan suoritukseen ovat haitallisesti vaikuttaneet sairaus tai muut vaikeat olosuhteet, tulee tästä lähettää lääkärintodistus Ylioppilastutkintolautakuntaan. Todistuksesta tulee riittävän selvästi käydä ilmi sairauden laatu ja vaikeus sekä ajankohta. Muista kirjoitusten tuloksiin haitallisesti vaikuttavista seikoista on vastaavasti annettava riittävän yksityiskohtainen selvitys. Luki-lausuntoon vaaditaan asiantuntijan ja opettajien selvitys. Se tulee tehdä Ylioppilastutkintolautakunnan lomakkeelle ja toimittaa YTL:ään jo ilmoittautumisen yhteydessä.
YLEISTÄ KOETILAISUUDESTA
Ole paikalla kokeessa hyvissä ajoin ennen kokeen alkua. Tällöin alkaa järjestäytyminen. Koepaikat ilmoitetaan kokelaille järjestettävässä infotilaisuudessa. Kokeisiin on laadittu istumajärjestykset – valvojat ohjaavat kunkin kokelaan omalle paikalleen.
Koetilaisuudesta ei saa poistua ennen klo 12.00. Koeaika on tasan kuusi (6) tuntia pöytäkirjaan merkitystä kokeen alkamisajankohdasta, ellei kokelaalle ole myönnetty muuta erillistä oikeutta. Ajan päättyessä kokelaiden on palautettava suorituksensa, yliaikaa ei sallita. Jos kirjoittaa yhdellä kertaa kaksi ylimääräistä kieltä, koeaika on kahdeksan (8) tuntia.
Tarkemmat ohjeet kokeisiin vastaamisesta ja ainekohtaisista yksityiskohdista, pukeutumisesta, välineistä sekä toiminnasta kokeen aikana saat abi-infossa, johon sinulla on velvollisuus osallistua.
Koevilppi tai sen yritys merkitsee tilapäistä osallistumisoikeuden menetystä. Valmiit tehtäväpaperit on aina välittömästi peitettävä tai käännettävä, samoin on meneteltävä, jos poistut tilapäisesti paikaltasi. Koepaikalta tilapäisesti poistuttaessa on käytettävä näytönsäästäjää. Sinun tulee varmistua, ettei mukanasi ole mitään luvatonta.
Kokeet arvostellaan koulussa alustavasti ja lopullisesti Ylioppilastutkintolautakunnassa. Opiskelija voi kieltää ylioppilastutkintolautakuntaa antamasta nimeään lehdistölle. Kielto on opiskelijan allekirjoitettava. Samoin voit kieltää koulua antamasta nimeä paikallislehdistölle. Toisaalta jos vieraspaikkakuntalaisena opiskelijana haluat valmistumisesi julkisuuteen myös omalla kotipaikkakunnallasi, huolehdi siitä itse.
YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS
Niille kokelaille, jotka on hyväksytty pakollisissa kokeissa ja jotka saavat lukion päättötodistuksen tai vastaavan todistuksen ammatillisen tutkinnon tai yhdistelmäopintojen suorittamisesta, lautakunta antaa ylioppilastutkintotodistuksen. Todistus kirjoitetaan sinä tutkintokertana, jona kaikki pakolliset kokeet on hyväksytysti suoritettu.
Päättötodistukseen vaadittavat kurssit on oltava suoritettu syksyllä marraskuun alkuun mennessä ja keväällä huhtikuun loppuun mennessä, tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.
TUTKINNON TULOKSET
Syksyn tutkinnon tulokset lähetetään kouluille marraskuun loppupuolella. Tulokset näkyvät Wilmasta ilmoittautumislomakkeelta. Ylioppilasjuhla on viikolla 48., tarkempi alkamisajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Kevään ylioppilaskokeisiin on ilmoittauduttava Wilman kautta marraskuussa. Ajankohta ilmoitetaan tarkemmin koulun verkkosivujen Tapahtumat-kohdassa, Wilmassa ja WhatsApp-ryhmissä.
Kevään tutkinnon tulokset lähetetään kouluille viimeistään 18.5. Tulokset näkyvät Wilmassa ilmoittautumislomakkeella. Ylioppilasjuhla on kesäkuun ensimmäisenä lauantaina aamupäivällä, tarkempi alkamisajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Edeltävänä perjantaina iltapäivällä on lakkiaisharjoitukset, tarkempi ajankohta ilmoitetaan myös myöhemmin. Syksyn ylioppilaskirjoituksiin on ilmoittauduttava toukokuussa – seuraa jälleen tarkempaa ilmoittelua.
Nilsiän lukion opinto-opas, LOPS 2016Lv. 2021 - 20222.6.2016